COP 26: Gelişmeleri / 4. Gün

Zirvenin 4. Günde Finansman Boyutu Ön Plana Çıktı

Zirvenin dünkü gündeminde ülke liderlerinin konuşmaları ve iklim değişikliği ile mücadelede atacakları adımlar vardı. Bugün ise ülkelerin finans sorumluları bir araya gelerek detaylarıyla finansal destek yardımlarının nerelere ve ne kadar yapılacağını anlattılar.  

Glasgow Net Sıfır Mali İttifakı (GFANZ) Başkanı Mark Carney, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak istediklerini ve bunun için koalisyonun önümüzdeki 30 yıl boyunca ülkelerin net sıfır emisyonuna geçmeleri için ekonomik destek sağlayarak 10trilyoABD Dolarına kadar yardımda bulunacaklarını taahhüt etti. 

Ancak Bank on Our Future ve Stand.earth kuruluşlarına göre, GFANZ’ın toplam varlığı yaklaşık 130 trilyon olarak açıklanırken verilen taahhüdün gerçeği yansıtmadığını, fosil yakıt projelerine kaynak aktarımı devam ettiği sürece net sıfır hedefine ulaşılamayacağını ifade ettiler.  

İngiltere şanşölyesi Runi Sunak, Birleşik Krallık’ın net sıfır finans merkezi olacağını söyledi. Runi, kamu yatırımının iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli olmadığını bu nedenle 2. aksiyon olarak özel sektör finansman kaynaklarını harekete geçireceklerini de ekledi. Ayrıca Sunak, Birleşik Krallık’ın 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşması için büyük şirketleri bu doğrultuda plan yapmaya çağırdı. Yeni hazine kurallarına göre, Birleşik Krallık’ta ki tüm büyük şirket ve finans örgütlerinin 2023 yılına kadar planlarını detaylarıyla açıklamaları gerektiğini de ekledi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetersiz güvenlik ve protokol sorunları sebebiyle katılım göstermediği zirveye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul’u temsilen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer Sürdürülebilir Kentler Ağı Küresel Yönetim Kurulu üyesi ve Dünya Belediyeler Birliği Encümen üyesi olarak BM ve C40’ın davetlisi olarak panellere katılacaklar. 

İklim değişikliği ile mücadelede  yeşil enerjiye ve elektrikli araçlara küresel bir geçiş için fosil yakıtlı alternatiflerden daha uygun fiyatlı projelere yatırım yapılması adına Türkiye’nin de içinde olduğu 40’tan fazla ülke anlaşmaya vardı. Böylece net sıfır ekonomiye geçişte yaratılacak yeni temiz enerji iş sahalarında istihdamın artacağını belirttiler.  

Güney Afrika’nın kömürden çıkışını hızlandırmak için 8,5 milyar ABD dolarlık mali destek sağlanacağı ve bu sayede kömür santrallerini kapatmak için kapsayıcı ve adil bir planlama ile Güney Afrika’nın net sıfır emisyona geçişini sağlayabilecekler.  

Zirve 4. gününü tamamlarken liderler tarafından yapılan açıklamalara karşı sesler yükselmeye devam ediyor. Dışarıdaki göstericiler, mücadelenin kendileri olmadan eksik kalacağını söylerken; 14 sendika, işçilerin temsilen müzakerelere çağırılmadığı ve kendilerine söz hakkı tanınmadığı açıklamasını yaptılar.  Gelişmemiş ülkelere yapılması beklenen finansal kaynakların aktarımında şeffaflığı ve gerçekliği ön planda tutmak için hazırlanacak bir planın olması da zirveden beklenenler listesinde.  

ESG Turkey Danışmanlık
Canan SOYLU / Danışman