COP 26: Gelişmeleri / 3. Gün

COP 26 Zirvesinin 3. Günde Ormansızlaşma Sorunu Ele Alındı

COP26 zirvesi, ülke liderlerinin iklim değişikliği ile mücadelede neler yaptığını ve gelecekte neler yapacaklarını anlattıkları konuşmalarıyla 3. gününü geride bıraktı. Her konuşmacıya verilen 3 dakikalık kısıtlama kimi zaman aşıma uğrasa da her lider konuşmasını tamamlayarak ülkelerinin taahhütlerini açıklamış oldu.  

Zirvenin bugünkü gündeminde ormansızlaştırmanın önüne geçmek ve metan gazı emisyonun azaltılması vardı.  

Şimdi başlıklara beraber bakalım.  

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2070 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşacaklarını ve yenilenebilir enerji kapasitesini de 2030 yılına kadar %50’ye çıkaracaklarını söyledi. 

Hindistan, sera gazı salımı sıralamasında ABD ve Çin’den sonra 3. sırada yer almakta. Özellikle ABD ve AB’nin 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşılması gerektiği konusundaki ısrarlarına rağmen Hindistan’ın bunu 2070 yılına çekmesi zirvenin hedef beklentilerini karşılamıyor.  

Çin Devlet Başkanı zirveye bizzat katılmasa da gönderdiği yazılı açıklamada, Çin’in düşük karbonlu enerji geçişini hızlandıracağını, yenilenebilir enerji alanında gelişme elde edilmesi için rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri inşa edeceklerini bildirdi. Çin ise 2060 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşacaklarını söyledi. Ancak iklim gözlemcileri, dünyanın en büyük emisyon salımına neden olan ülkelerden biri olarak Çin’in 2026 yılında başlayacakları kömür kullanımı azaltması çalışmalarını daha erkene çekmesi gerektiğini düşünüyor.  

Bir başka gelişme ise; Glasgow’daki ortak bildiri ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu 100’den fazla ülkenin ormansızlaşmayı durdurma ve tersine çevirme konusunda net sıfır hedefi için taahhütte bulunmasıydı. 

ABD Başkanı Biden, net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmek için ekosistemleri, ormanları korumak ve ormansızlaştırmayı durdurmak için ülke liderlerinin önemli rollerinin olduğunu, gaz ve petrol sanayisinin neden olduğu metan emisyonun %30 oranında azaltmaya gidilmesi için ABD Çevre Koruma Ajansı’nın buna dair planını devreye soktuğunu söylerken; ABD’nin Build Back Better çerçevesinde iklim değişikliği ile mücadelede çok büyük yatırımlar yapmaya hazır olduklarını da ekledi.  

Ayrıca zirvede, ormansızlaştırmanın olduğu bölgelerde özellikle yerli halkların yaşadığını ve ormansızlaştırmaya bağlı yıkıcı etkilere ilk ve en fazla yerli halkların maruz kaldığını belirterek iklim değişikliğinin gelişmekte olan ya da zengin olmayan ülkelerde çok daha hissedildiğini de vurgulamış oldular.  

ESG Turkey Danışmanlık
Canan SOYLU / Danışman