COP 26: Gelişmeleri / 28.10.2021

COP 26: Ülkelerin İklim Değişikliği ile İmtihanı  (28.10.2021)

İklim Değişikliği Konferansı (Conference of the Parties – COP), (COP26)Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Kongre Çerçevesi’ne üye ülkelerin katılımıyla her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleşir. Sera gazı salımı, küresel ısınma, iklim değişikliği konularında değerlendirmeler yapılan ve atılacak adımların konuşulduğu dünya zirvesi bu sene 26. kez düzenleniyor. 

Birleşmiş Milletlerin düzenlediği, Birleşik Krallık ve İtalya’nın sponsorluğunda İskoçya’nın başkenti Glasgow’da yapılacak olan COP26’nın 197 ülkenin katılımıyla 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleşmesi bekleniyor.  

700’den fazla bilim insanının araştırmaya dahil olduğu Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan son raporda, gezegenimizin insan faaliyetleri nedeniyle ısındığını, iklimde hızlı ve büyük ölçekte değişiklikler olduğunu ve bunun acilen gereken adımlar atılmazsa geri dönüşü olmayan bir yıkıma neden olacağı söyleniyordu. Sera gazı emisyonlarının azaltılması için radikal adımlar atılsa dahi 2030 yılında gezegenimizin en az 1,5oC ısınmış olacağını, bu adımlar atılmazsa 2oC’ları aşacağını belirten rapor büyük bir etki yarattı. Bu ısınmayla birlikte insanlık tarihi, dünyamızda yaşanacak katastrofik olayların acı sonuçlarına tanıklık etmek zorunda kalacak.  

İklim değişikliği, buzulların erimesi, okyanuslarda su seviyesinin artması, kavurucu sıcaklıkların yaşanması, kuraklık, yangın ve sellerde artış bununla gelen ekosistem dengesinin bozulması, biyoçeşitliliğin yok olması, kullanılabilir su kaynaklarının azalması, ekin ürünlerinin yanması, büyük göçlerin olması, güvenlik sorunu, insan hakları ihlalleri gibi sorunları doğuruyor.  

Zirveye ev sahipliği yapan Birleşik Krallık, Paris Antlaşması’nın küresel sıcaklık artışını 1,5 oC ile sınırlandırma hedefinden daha ötede hedeflere ulaşılmasını umut ettiğini açıkladı. Ayrıca, Paris Antlaşması iklim değişikliğine karşı mücadelede hedef koymuş olsa bile, bu hedefe nasıl ulaşılacağını ayrıntılarıyla ortaya koymadığı için sadece iyi niyet belirtisi niteliğindeydi. Buradan, Glasgow’da yapılacak olan COP26 zirvesinden beklentilerin çok büyük olduğunu anlayabiliyoruz.  

İngiltere Başkanı Boris Johnson, konferans gündemini “kömür, araba, nakit ve ağaçlar” olarak özetledi. Birleşmiş Milletler resmî sitesinden yapılan açıklamaya göre konuşulacak konuların başında ülkelerin 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını net sıfıra ulaşmayı hedef olarak koymaları. Ülkelerin bu hedefe ulaşabilmesi için kömür kullanımının tamamen tarihe karışması gerekiyor. Ormansızlaştırmanın önüne geçmek, elektrikli araçların kullanımının artması, yenilenebilir enerji yatırımlarının artması da emisyon azaltımında yapılması gerekenler listesinde.  

İkinci başlık olarak, alınacak önlemlere rağmen iklim değişikliği ve etkilerinin devam edeceği, bu nedenle tüm ülkeleri buna karşı birlikte savaşması; ekosistemleri korumasını teşvik etmek geliyor. Öneri; insanların yaşamlarını, evlerini ve canlılarını kaybetmelerinin önüne geçmek için dayanıklı altyapılar kurarak tarıma destek vermek. 

Üçüncüsü, gelişmiş ülkelerin 2020 yılının sonuna kadar yapacakları sözünü verdikleri finansman desteğinin söz verildiği gibi en az 100 milyar ABD dolarına ulaşması 

Dördüncüsü ise; iklim değişikliği ve etkilerine karşı mücadelede sadece birlikte hareket edilirse amacına ulaşılabileceği ve COP26 zirvesinde bütün devletler, şirketler ve toplumların katılımıyla Paris Antlaşması’nı işler hale getiren ayrıntılı kuralların olduğu bir ‘kural kitabı’ çıkarmak. 

COP26 zirvesi, yaşanan iklim değişikliği ve etkilerinin dönüşü olmayan noktalara ulaşmasını önlemek için son çıkış. Umuyoruz ki bu sefer, tüm ülkeler üzerine düşen görevi yerine getirmek için çalışırlar çünkü ‘Başka bir dünya yok’. 

Canan SOYLU
ESG Turkey Danışmanlık
Danışman