COP 26: Gelişmeleri / 1. Gün

COP26 İklim Değişikliği Zirvesi’nin ilk gününde neler oldu? (1. Gün) 

Dünyanın dört gözle beklediği, 200’e yakın ülkeye ait delegenin katılacağı ve 2030 yılına kadar tüm dünyada sera gazı emisyonunu nasıl azaltabileceklerini konuşacakları COP26 zirvesi, açılışını bugün yaptı. 

COP26 zirve başkanı Alok Sharma, açılış yapıldıktan sonra; ileriki günlerde Paris Antlaşması üzerinden değerlendirilecek maddeleri tek tek iletip ülke delegelerinin konuya itirazları olup olmadığını sordu. Bolivya, Venezuela delegeleri bazı başlıklarda eklemeler yapılması gerektiğini ilettikten sonra zirve günü tamamlamış oldu. 

İngiltere Başkanı Boris Jonhson, zirvenin dört temel meseleye değineceğini ve çözümü için ülkelerden yeterli çabayı göstermelerini beklediğini iletmişti. İlk günün sonunda yapılan basın toplantısında yine bu dört başlık gündeme geldi ve gerçekten iklim krizi ile mücadelede asıl meselenin bunlar olup olmadığı sorusuna COP26 Başkanı Alok Sharma, “dünyanın çözmesi gereken acil konularını tespit ettik ve bunun üzerine çalışacağız” dedi. Hatırlatmak için bu dört başlık Boris Jonhson tarafından “kömür, araba, finansman ve ağaçlar” olarak açıklanmıştı.  

Bu arada birçok ülke liderinin bugün İtalya’da G20 zirvesine katıldığı ve zirve sonrasında Glasgow’a geçeceği biliniyor.  

İskoçya’nın Glasgow şehrinde 12 Kasım’a kadar devam etmesi beklenen bu büyük ülkeler buluşması kafalarda soru işaretleri ile başladı. BBC muhabiri, COP26 Başkanı Alok Sharma’ya “İnsanlar merak içindeler. Glasgow’da, ülkelerin 1,5 C derece sınırını kabul edeceklerine inanıyor musunuz?” sorusuna “2030 yılına kadar yapılması beklenen emisyon azaltma çalışmalarının hala kayda değer olmadığını, bu nedenle 2 C dereceye doğru gittiğimizi görüyoruz. Bu durumda istendiği gibi sıcaklığı 1,5C derecenin altında tutmak çok ama çok zor olacak ama yine de bunun sözünü almak için çalışacağız” dedi.  

Zirve, açılışını yaparken dünyanın farklı şehirlerinde özellikle gençlerin bir araya geldiği eylemlerde insanlar, “act now before too late”, yani geç olmadan hemen şimdi harekete geçilmesini istediklerini söylüyorlar.  

COP26 zirvesinden beklentiler çok büyük ve geleceğini iklim değişikliğinin yaratacağı etkilerden korumak isteyen milyonlarca insan bu zirvenin iklim değişikliği ile mücadelede son fırsatları olduğunun farkında. 

Canan SOYLU
ESG Turkey Danışmanlık
Danışman