COP 26: Gelişmeleri / 6. Gün

Zirvede 6. Güne Eylemler Damga Vurdu

Zirvenin bugünkü konusu ne delegelerin yaptığı konuşmalar ne de liderlerin verdiği sözlerdi; bugünün gündemi, pankartları ve sloganlarıyla Glasgow sokaklarını kapatan eylemcilerdi. 

COP26 zirvesi bir haftayı geride bırakırken bugün yapılan sokak eylemleri iklim değişikliğiyle mücadelede acilen gereken adımların atılması gerektiğini aksi takdirde dünyanın geri dönülemez bir yere doğru gittiğini vurgulayan sloganlar ve konuşmalar ile doluydu. Yıllardır yapılan zirvelerin ve konferansların ardından hala bir değişiklik olmadığı, hatta dünyanın daha vahim bir durumda olduğu tekrarlandı.  

Gençlik örgütlerinin organize ettiği ‘Fridays For Future’ yürüyüşü için onlarca sokak kapatıldı.  Protestocular sabahın erken saatlerinde eylemlerine başlarken; bunun şimdiye kadar yapılan en geniş iklim krizi eylemi olduğu söyleniyor. Eylem, tıpkı diğerlerinde olduğu gibi bu sene yapılan COP zirvesinde de iklim değişikliğiyle mücadele için inandırıcı aksiyonların alınmadığına inanan insanların tepkisi niteliğinde.  

Ekran Resmi 2021-11-05 18.48.22

Birçok ülke ve şehirde organize edilen ve yaklaşık yüz binlerce eylemcinin katılacağı tahmin edilen ‘İklim adaleti için küresel eylem günü’ eyleminin Cumartesi yapılması bekleniyor. Glasgow’da ise Greta Thunberg ve diğer eylem aktivistlerinin de olacağı eyleme büyük katılım bekleniyor. Türkiye’de 6 şehirde yapılması planlanan eylemlerde sivil toplum örgütleri, sanatçılarda yer alacak. Eylemlerin İstanbul, Muğla, Aydın, Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve Adana’da olması bekleniyor. Dışarıda eylemler devam ederken içeride de gençlerin bulunduğu etkinlikler ve konuşmalar yapıldı. İçerde, zirvenin bürokratik ciddiyetinin ve dışarıdaki eylemcilerin öfkeli tepkilerinin uzağında bir hava olduğunu söyleyebiliriz.  

Dün zirveden çıkan ‘kömürden çıkma’ anlaşmasına katılmayan Türkiye’nin kararına karşı yine Türkiye’den 15 sivil toplum kuruluşu açıklama yaparak tepki gösterdi. Paris Antlaşması’nı onaylayan ve 2050 yılına kadar net sıfır sözü veren Türkiye’nin 2030 yılına kadar kömürden tamamen çıkması beklenirken hiçbir taahhütte bulunmaması doğru bir strateji gibi görünmüyor. Sivil Toplum kuruluşları açıklamada, kömürden çıkma planının olmaması Türkiye’nin taahhüt ettiği gibi net sıfır hedefine ulaşmasını imkansız kılıyor diye belirttiler. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İklim Değişikliği Planı’nı açıkladı. Bir uyarı niteliğinde olan konuşmasında 2050 yılına kadar 14 hedef belirlediklerini ve sürdürülebilir bir eylem planına uygun çalışılmazsa şehrin susuzluk ve kıtlık sıkıntısı yaşayacağını söyledi. 

Ülke ve şehir yöneticileri iklim değişikliğiyle mücadelede taahhütlerini vermeye devam ederken, asıl talep edilenin zaten geç kalınan aksiyonlarda hızla harekete geçilmesi olduğunu kaçırmamaları önemli bir nokta. Eylemcilerin dediği gibi kimsenin boş sözlere ihtiyacı yok, hemen harekete geçilsin. 

ESG Turkey Danışmanlık
Canan SOYLU / Danışman